Облицовки и Облицовъчни керамични тухли

Обличовъчните тухли често се срещат под името декоративни тухли или декоративни облицовъчни плочи. Трябва да се прави разлика между керамични облицовъчни тухли и тези от изкуствени материали или произведени от смес получена изцяло по химичен път. Облицовъчните тухли продавани от нас в склада в гр. Варна притежават същите качества както стандартната тухла за зидане изработена по БДС.

Облицовъчни декоративни тухли тип плоча се поддържат в наличност в склада в гр. Варна на “М И С Стил България” ЕООД. Разполагаме с техника за товарене и транспорт

Състав на Облицовъчните керамични тухли

Облицовъчните декоративни тухли са изцяло керамични като глинената маса при производството им е оцветена с неорганични оцветители.

Приложение

Декоративните тухли са подходящи за стенни облицовки и декорация както за интериора, така и за екстериора – например за облицовка на фасади на сгради и огради, за оформление на колони, стени, стълбища и др. Чрез тях може да направите дома си интересен и модерен.

Правила за работа

  • Тухличките не бива да се лепят върху дърво, метал, фазер, ПДЧ и други аналогични материали, изменящи формата и размерите си под въздействие на вода и други външни фактори.
  • Желателно е да се работи при температура над 5 градуса.
  • Поставянето на декоративните тухли се извършва отгоре-надолу и открай-докрай на стената с цел да не се зацапат вече монтираните плочки.
  • Рязането на тухлите може да се извършва с ножовка.
  • Фугирането не е задължително.
  • Препоръчва се ползването на специални лепила за фасадно приложение. Ако изкуствените тухлички се използват за фасадни облицовки, желателно е допълнително да се импрегнират с прозрачен акрилен лак за каменни и изкуствени обицовки или със силиконови импрегнатори. Ако повърхността е изложена на дъжд и влага, подходящо е покритието да бъде със силоконова, водоотблъскваща, дълбокопроникваща защита за външни и вътрешни повърхности.

Подготовка на повърхностите

Преди монтажа на тухлите се убедете, че повърхността е чиста и твърда. Отстранете остатъците от тапети, бои, мазни петна и прах. Шпакловайте пукнатините и ерозиралите участъци. Ако повърхността е пореста (тухла, гипсови блокчета, газобетон, варова мазилка), трябва предварително да се шпаклова с лепило.
ВАЖНО: Равната повърхност намалява разхода на лепило.

 

Монтаж на плочки тип тухла с фуга

Пригответе лепилната смес непосредствено преди започване на работата, тъй като времето за работа с лепилото е ограничено (указано е на опаковката). Със зъбен гребен (10 мм или 8 мм) нанесете лепилото на стената на участък, който сте преценили, че можете да обработите за указаното на опаковката време. С шпакла изравнете лепилото до дебелина на слоя 4-5 мм. Полагайте плочката с леки вибриращи движения, така че излишното лепило да запълни фугата между плочките. Фиксирайте (задръжте) плочката за известно време.

Монтаж на плочи без фуга

Извършва се с циментови, полимерни и други лепила.

Още облицовки